Skip to content

En we modderen nog even door…

Ik ben deze maand kennis gaan maken met een nieuw familielid. Dat was wel in Zweden, dus ik moest – vond ik vooral zelf – op reis. Dat was nog best een dingetje. Om Zweden in te komen moet je aantonen dat je geen corona hebt, dus een dag voor vertrek weer met zo’n staafje in mijn neus laten wroeten. Natuurlijk was de uitkomst negatief, maar ik was wel 85 euro armer. Je moet er wat voor over hebben.

Hoewel ik niet bang ben voor corona, vind ik vliegen niet zo’n goed idee. Dus ging de reis per auto en boot. Eenmaal in Zweden was het alsof ik een andere wereld instapte. In Zweden is de horeca open, zijn winkels open en bepalen mondkapjes niet het straatbeeld. En dan mag je ook nog zelf weten hoe laat je over straat gaat. Wat een verademing! Ik was het liefst een maand gebleven, maar dat zat er even niet in.

Eenmaal terug in Nederland ben ik ook weer met de neus in de boter gevallen. De lockdown is inmiddels verlengd, de avondklok waarvan politici zeggen dat die als eerste eraf gaat is doodleuk weer verlengd. En zo kom ik waar ik wezen wil. De Nederlandse politiek

Er is een rel gaande in de politiek. Na de verkiezingen van 17 maart zijn er twee verkenners geweest, en in hun aantekeningen staat het cryptische zinnetje: Pieter Omtzigt, functie elders. Nu moet u weten dat Pieter Omtzigt het kamerlid is dat de toeslagenaffaire boven tafel heeft gekregen en dat het rapport over deze affaire de veelzeggende titel “ongekend onrecht” heeft gekregen. Het kabinet is er over gevallen en nu lijkt het er op dat politici van dit kamerlid af willen. De nieuwe Tweede Kamer – vandaag beëdigd – wil opheldering, maar het lijkt bijkans onmogelijk om echt alle gegevens openbaar te krijgen. Dat is natuurlijk een schande, en ik hoop maar dat de kamer zich niet laat afschepen. Doen ze dat wel, dan vrees ik voor weer een tandeloze Tweede Kamer. En dat is nou net wat we niet kunnen gebruiken in dit land.

Dus Tweede Kamerleden, jullie zijn gekozen, jullie hebben een mandaat van jullie kiezer. Ga er voor. En haal de onderste steen boven. Zet ‘m op!

Dit vind je misschien ook leuk...